Ce tip de invelitoare folosim pentru acoperisul casei? Tigla ceramica vs.  tigla de beton, tigla vs. tabla, sindrila bituminoasa? Cu siguranta, fiecare dintre cei care doresc sa-si faca o casa si-au pus aceasta intrebare.

Nu pot sa raspund la aceasta intrebare dar putem discuta despre avantajele si dezavantajele fiecarui sistem in parte.

Tigla ceramicaInvelitoare din tigla ceramica

Avantaje:

Chiar daca este o apreciere subiectiva, tigla ceramica este cel mai estetic tip de invelitoare, fapt datorat caracterului autentic si traditional.

Tigla ceramica a demonstrat ca este un tip de invelitoare extrem de durabil.  Infunctie si de producator, am intalnit tigle in perfecta stare cu varsta peste 50 ani (este vorba de tigla marca Leu, produsa la Jimbolia).

Un acoperis din tigla asigura un confort foarte bun pentru spatiul amenajat imediat sub el, datorita ventilatiei, amortizarii fonice, caracteristicilor termice. Fara indoiala este cel mai potrivit tip de invelitoare pentru locuintele cu mansarda.

Tigla ceramica poate fi si smaltuita, in aceasta situatie avand un aspect lucios, si o durabilitate sporita. In plus, smaltul poate avea diferite culori.

Fiind o invelitoare formata din multe elemente de dimensiuni mici, este posibila acoperirea unor forme complexe. Mai ales prin utilizarea tiglelor solzi, se pot acoperi suprafete conice, sau acoperisuri cu forma curba, etc.

In cazul unor infiltratii de apa, motivul cel mai probabil este o tigla sparta, care se poate identifica si inlocui relativ usor

Dezavantaje:

Este o invelitoare grea, in mod normal intre 35-65kg/mp, necesitand o structura de lemn a acoperisului dimensionata in consecinta. Totusi daca tinem cont ca incarcarea cu zapada pentru Romania este minim 150kg/mp, aportul adus de greutatea invrlitorii cu tigla ceramica in incarcarile totale pe acoperis nu este determinant.

Acoperisul din tigla metalica nu este cel mai ieftin. Montajul se realizeaza mai complicat decat in cazul altor invelitori, structura de sustinere a tiglelor trebuie sa fie riguros realizata si consumul de manopera pentru montajul efectiv al tiglelor este  mare.

Tigla de betonacoperis cu tigla de beton

Avantaje:

Se pot enumera aceleasi lucruri pe care le-am spus si despre tigla ceramica. Totusi, dupa parerea mea aspectul nu este la fel de placut ca la tigla ceramica.

Tigla de beton poate fi colorata, pigmentul se pune in masa de beton iar paleta de culori este foarte variata.

Dezavantaje:

Aceleasi ca si in cazul tiglei ceramice, cu mentiunea ca tigla de beton este ceva mai grea.

Tigla metalica „tip Lin*dab”tigla tip lindab

[Printr-un e-mail, am fost anuntat ca trebuie sa renunt la asocierea dintre tigla metalica si brandul mai sus mentionat dar fara stea in frunte. Dumnealor s-au suparat (ca magarul pe sat) si sunt de parere ca educ gresit clientii prin aceasta asociere. Imi pare rau de neplacerile pe care le-am cauzat si in consecinta, de acum inainte o sa utilizez formularea tigla „tip Linbad”.]

Avantaje:9

Se monteaza relativ usor si este o solutie foarte versatila, cu care se pot realiza si suprafete cilindrice (cu generatoarea cilintrului in lungul onduleurilor).  Structura de sustinere pentru acest tip de invelitoare este mai simplu de realizat decat cea pentru tigla.

Montajul se realizeaza rapid, producatorii de renume avand sisteme complete de rezolvare a detaliilor caracteristice ale unui acoperis de tip sarpanta – rezolvare jgheaburi, coama, aerisiri, strapungeri, diverse accesorii.

Tigla tip Linbad este usoara, incarcarea adusa de panourile efective de invelitoare este mai mica de 10kgmp (comparativ cu tigla care reprezinta cca 30-40kg/mp)tigla tip lindab cu vopsea cu nisip cuartos

Exista producatori care acopera suprafata exterioara a panourilor cu un strat de nisip cuartos care este ulterior vopsit, aspectul final fiind mult mai placut decat in cazul finisarii cu vopsea lucioasa. De asemenea aceasta acoperire ofera si proprietati de amortizare sonora mai buna

In functie de producator foile de tabla pot fi foarte bine protejate antcoroziv. Astfel durabilitatea panourilor de tigla este mare, unii porducatori oferind 15ani garantie.

Acoperisurile cu panouri din tigla de tabla „tip Linbad” formeaza imediat sub invelitoare un strat de ventiatie dinspre streasina spre coama, care este benefic spatiilor de locuit amenajate imediat sub acoperis (mansarda)

Dezavantaje

Amortizarea fonica si  caracteristicile termice sunt inferioare invelitorii din tigla.

Din punct de estetic, se situeaza in inferioritate fata de tigla clasica, aspectul fiind practic o imitatie a acesteia.

Sindrila bituminoasaacoperis cu tegola

Avantaje:

Se monteaza foarte usor, se poate practic inveli orice forma de acoperis, singura conditie fiind sa existe o astereala continua montata.

Nu este nevoie de elemente speciale pentru rezolvarea coamelor, doliilor, marginilor de acoperis. Toate acestea conduc la mai putina bataie de cap din punct de vedere logistic si la costuri mai mici.

Poate fi considerata o solutie ieftina de rezolvare a invelitorii.

Dezavantaje

Nu asigura strat de ventilatie libera intre invelitoare si astereala (in unele detalii de realizare a acoperisului intre sindrila si astereala apare un strat de difuzie a vaporilor dar este mai mult o gaselnita de marcheting, nu este strat de ventilatie).

Placi rigide ondulate (din fibre impregnate cu bitum, poliester, etc.)placa de acoperis din bitum armat cu fibre de sticla

Avantaje:

Se monteaza foarte usor, pot fi curbate in lungul cutelor.

Asemeni sindrilei bituminoase pot fi considerate o solutie ieftina de acoperire.

Asigura un strat de ventilatie datorita onduleurilor, permitnd o circulatie libera a aerului intre astereala si placile de invelitoare.

Dezavantaje:

Aspect anost, nu foarte potrivit pentru domeniul rezidential

Sisteme traditionale, cu utilizare restransa

In anumite situatii este necesara utilizarea unor invelitori mai speciale, care sa puna in valoare aspectul traditional al unor cladiri sau pur si simplu o viziune arhitecturala mai neconventionala. De exemplu, cum poate sa arate cel mai bine o pensiune in Delta Dunarii, pe malul apei, decat cu invelitoare de stuf.

Acoperisul din stufinvelitoare din stuf

Daca este bine executat, asigura un confort remarcabil. Acoperisul de stuf ofera in plus o buna izolare termica si permite in acelasi timp trasferul de vapori din interior spre exterior. Un acoperis din stuf se poate modela in orice forma, si permite realizarea de suprafete curbe. Folosit in In timp straturile suberioare de stuff care sunt mai expuse la intemperii se degradeaza si trebuie inlocuite. Din pacate mesterii care sunt capabili sa faca acoperisuri din stuf sunt din ce in ce mai greu de gasit.

Acoperisul cu invelitoare din sita sau sindrilasindrila de lemn

Trebuie sa aiba pante mari, atat pentru a facilita eliminarea apei, cat si pentru a reduce incarcarea cu zapada. Din pacate lemnul de rasinoase, folosit la noi (molid) este putin rezistent in timp si trebuie protejat suplimentar pentru a obtine o invelitoare cat de cat durabila. Pentru bugete mai mai exista solutii foarte durabile si estetice, cum ar fi sindrila din lemn de cedru,  sau alte esente bogate in rasini care nu putrezesc in timp.
 
 

 

 

Share

Comments (24)

 1. Razvan Voicu

  Răspunde

  Toate invelitorile au avantaje si dezavantaje, nici una nu este perfecta. In functie de buget, panta, arhitectura, etc., se alege una din aceste variante. Bineinteles ca fiecare vanzator de acoperisuri incearca sa isi vanda ” marfa „, prezentand doar avantajele, fara a sufla vreo vorba despre dezavantaje.
  Durerea mare este ca marea majoritate mint fara nerusinare si ofera ” solutii ” paguboase ( paguboase bineinteles pentru beneficiar ). Asa ne-am trezit cu montaje de tigla metalica la 8-9 grade, tigla ceramica la 10 grade si tabla click la 6 grade ( exemplele pot fi vazute pe softpedia si misiunea casa ).
  O mare parte din vina o au si beneficiarii, care atunci cand suna sa se intereseze de un acoperis incep cu intrebarea ” cat e metru’ de tabla, din aia rosie, lindap ? „.
  Daca nu vom intelege ca un acoperis este mai mult decat o ” tabla rosie „, avem mari sanse sa ajungem urmatoarele victime ale ” vanzatorilor de tabla „.
  Un articol despre cum mi-as alege eu acoperisul am scris pe http://www.acoperisuri.biz . Poate ajuta pe cineva !

 2. George

  Răspunde

  Nu este important doar materialul din care este realizata invelitoarea, asa cum reiese si din material fiecare material prezinta avantaje si dezavantaje, insa un lucru foarte important il constituie calitatea manoperei. Invelitoarea este foarte importanta la o casa; trebuie sa reziste conditiilor meteo foarte variate timp indelungat. Recomand apelarea la firme specializate pentru executia acestor lucrari, incheierea de contracte de prestari servicii ferme, cu garantia executiei lucrarilor pt. a preveni sitatii nedorite. Detalii: Ing. Ene George:http://constructii-tsc.ro/

 3. Take

  Răspunde

  In vara trecuta am montat tigla pe casa ce o construiesc. Ceramica. Am studiat ceva vreme piata, ofertele de invelitori, ofertele de manopera, etc. Pot spune ca sunt, aproximativ, bine documentat.
  Tigla se poate numi doar cea ceramica sau din beton (inlocuitor). Restul sunt invelitori de acoperis.
  Termenul de „tigla metalica” consider ca este o strategie de marketing trecatoare si efemera. Nu blamez pe nimeni, departe gandul asta de mine, dar consider ca in momentul in care vii cu o asemenea exprimare (”tigla metalica”!!!) iti furi singur caciula si te descalifici in fata unui client ce are habar despre materialele de constructii. Chiar si americanii sau canadienii ce construiesc case din lemn si compozite nu folosesc ”tigla metalica”. Poate nu am vazut eu, cine stie?

 4. Cristian

  Răspunde

  La un moment dat trebuie sa faci un targ. Tigla ceramica este cea mai buna dpdv rezistenta in timp, aspect si atenuare zgomot din picaturile de ploaie dar vine cu costul unei structuri de rezistenta care sa duca greutatea ei. In unele cazuri mai ales la mansardari peste case mai batranesti fara fundatii solide, aceasta sarcina nici macar nu poate fi adusa in discutie.

 5. maryyo

  Răspunde

  Prima intrebare pe care eu o am este:de unde cunoastem noi durabilitatea tiglei metalice? pt ca se foloseste doar de 10/12 ani pe la noi.si am vazut multa care sa cojit.iar vorba de strainatate eu locuesc acum in uk londra si nu am vazut tigla metalica pe case .de asemenea am fost prin multe tari si doar pe hale industriale o folosesc.

 6. dobrin

  Răspunde

  Va recomand tigla metalica din cateva motive bine intemeiate.
  Tigla Metalica are propietati si calitati deosebite (design variat, culori multiple, greutate mica, rezistenta mecanica mare, rezistenta la foc, nu necesita intretinere, pret accesibil), fiind unul din cele mai solicitate materiale pentru acoperirea cladirilor, atat in Europa cat si in Romania in ultimii ani. Pretul accesibil, aspectul placut, durata de viata lunga si greutatea mica sunt elementele cheie de luat in considerare atunci cand alegem un tip de acoperis pentru casa pe care o construim. Tigla ceramica e foarte grea necesitand structuri masive si crescand costurile constructiei foarte mult. Un calcul simplu ne arata ce pe un acoperis aproximativ de 325 mp punem 15 tone de tigla ceramica, fata de numai 1,5 tone de Tigla Metalica! De asemena, Tigla Metalica ofera o estetica deosebita, are o rezistenta mecanica mare.

  Panourile sunt rezistente la ger, caldura si grindina, fiind perfect etanse datorita canalelor de scurgere laterala de pe fiecare placa.

  Longevitatea tiglei metalice este mai mare decat cea a tiglei ceramice, a sindrilei bituminoase sau a tablei zincate romanesti.

  Tigla Metalica nu necesita cheltuieli de intretinere, deoarece aceasta se autocurata, iar pe suprafata acesteia nu se formeaza muschi.

  In caz de renovare nu trebuie indepartat acoperisul vechi, astfel psstrsndu-se efectul de izolare al acestuia si reducsndu-se cheltuielile de demolare, iar intemperiile nu mai reprezinta o problema.

  Panourile se fixeaza prin suruburi autoforante speciale prevazute cu garnitura de etansare

  Acest profil de Tabla tip tigla este ideal atat pentru reconstructia edificiilor vechi, cat si pentru acoperisuri moderne cu o configuratie complexa, cu un unghi de inclinare de la 14 grade in sus.

  Marea varietate de culori disponibile pentru Tabla tip tigla permite realizarea oricarui plan arhitectonic.

  Acum ramane doar sa va spun treaba cu „gusturile” fiecare are dreptul de a alege sistemul optim pentru invelitoare , eu v-am prezentat care sunt avantajele tiglei metalice in general.

 7. maryyo

  Răspunde

  mersy de raspuns si am aceleas ganduri iclinate in spre creaton parerea mea e ca e cea mai buna calitativ si asta conteaza chiar daca e mai scumpa

 8. admin

  Răspunde

  @mario
  Sa stiti ca tigla ceramica de calitate este foarte durabila chiar daca nu este smaltuita (peste 50 ani). Smaltul o impermeabilizeaza dar mai ales confera o valoare estetica.
  La tigla metalica diferenta de pret asa mare poate fi data de diferente la protectia anticoroziva.
  In opinia mea, intre tabla si tigla as alege tigla, fie ea smaltuita sau nesmaltuita, dar fabricata de un producator care are curajul sa ofere garantii mari, peste 10 ani.

 9. maryyo

  Răspunde

  Buna ziua asi dori sa intreb si eu care e diferenta dintre tigla metalica Lindab si tigla ceramica Creaton pt ca se pare ca e cv nou si e si smaltuita(vopsita)asa ca nu cred ca ar mai intra apa in ia.Iar la tabla de ce e diferenta asa de mare de pret intre 0,45 (5 eur)si 0,50(10eur)bn fara tva.

 10. 100 Productions@Birou de arhitectura Bucuresti

  Răspunde

  Pe mine ma bate gandul sa incerc Tigla metalica “tip Lin*dab”. Mi se pare ca arata foarte bine, plus ca se monteaza si foarte usor.

 11. blogulcasei.info

  Răspunde

  Buna ziua,
  Si eu sunt in faza de a-mi construi o casa. Inca nu am inceput efectiv dar a trebuit sa ma documentez si asupra acestui aspect. Preturi, calitate, rezistenta in timp, izolatia fonica etc …. In aceasta faza, din toate sursele de informare (bloguri, reviste, constructori, vanzatori de materiale de constructii, ingineri structurisiti … adica toate categoriile) tot tigla ceramica a iesit pe primul loc.
  Felicitari pentru articol.
  O zi buna!

 12. Andrei

  Răspunde

  Buna ziua,
  Imi cer scuze in numele Lindab daca am dat dovada de exces de zel.
  In alta ordine de idei felicitari pentru initiativa de a oferi clientilor informatii.
  Succes si Numai de bine !

 13. Bogdan

  Răspunde

  Salut
  Apreciez calitatea raspunsului tau ca de altfel si calitatea blogului.
  Cred ca nu s-au suparat pentru ca s-a asociat cu brandul lor ci dimpotriva, daca inteleg bine, s-au suparat ca asocierea cu o marca le face un deserviciu, ei reprezentand alta marca. Posibil sa gresesc.
  Oricum, e doar diferenta de perceptie, in rest chiar este de folos clasificarea ta de invelitori.
  Merci

 14. admin

  Răspunde

  @Bogdan. Departe de mine de ai face „magari”. Ok, „ca magarul pe sat” se poate inlocui cu, „ca ciobanul pe bata”. Adica, eu chiar nu le faceam un deservicu, nu e vina mea ci meritul dumnealor ca au fost primii cu asa ceva la noi – Ce este atat de rau, daca clientii asociaza o categorie de produse cu brandul tau?

 15. Bogdan

  Răspunde

  Din cate inteleg Limbad este o firma de produce tigla metalica. Ca si Gerald, Pruszynski… Gresesc daca ma mir ca nu spunem generic „tigla metalica”?
  P.S.: N-am absolut nici o legatura, dar de ce ii faci „magari” asa de subtil pe cei de sunt de alta parere?

 16. razvan voicu

  Răspunde

  Referitor la cei care te-au sunat deranjati de asociere poti sa le aduci aminte ca unul din sloganurile lor ( pe care au tot batut moneda ), spune ceva de ganul ca doar marca lor = tigla metalica .

  Referitor la „tigla tip linbad” faci o greseala mare . produsul ( tigla metalica cu acoperire de roca )exista in romania de vreo 6 ani ( cu mult inainte ca grupul mai sus amintit sa-l importe , iar in lume de vreo 60 DECI NU PREA ARE CUM SA FIE ” tigla tip linbad ” .

 17. Bogdan

  Răspunde

  Interesanta comparatia. As mai vrea sa mai completez cu cateva informatii pentru cei care cauta solutii pentru repararea acoperisului – http://www.helmat.ro/blog/2011/repar-acoperis-solutii-bituminos/

 18. Dan

  Răspunde

  Unul din prietenii mei si-a montat tigla metalica tip Gerald, e foarte multumit, eu inca nu am ajuns la faza de acoperis.

 19. luxdesigner

  Răspunde

  Da am patit-o si eu cu sindrila bitumoasa, mesterii miau pus niste lemn verde care din cauza ventilatiei proaste a inceput a mucegai. Acum ma voi starui sa aleg cu mare grija tipul acoperisului. Acest sait ma facut sa fac o alegere buna. Mersi!

 20. Mihai Paul

  Răspunde

  Cermica este cea mai buna. In primul rand termic dar si pentru apa! Restul sunt solutii care necesita o izolare foarte buna a acoperisului!

 21. razvan voicu

  Răspunde

  In functie de tipul protectiei se ajunge pana la o garantie de 30 ani ( vezi produsele Lindab sau Pruszynski ).

 22. Constructii Case

  Răspunde

  Cred ca tot tigla ceramica e cel mai bun material pentru acoperis!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*