Conform normativelor din România, avem trei tipuri de structuri de rezistenţă (elementele constructive care susţin construcţia): zidărie portantă, cadre din beton armat sau pereţi de beton. Pentru casele unifamiliale se preferă structurile din primele două categorii. Ce face diferenţa dintre aceste două tipuri (portantă sau în cadre) este elementul de rezistenţă. Astfel, la cele cu zidărie portantă elementul de rezistenţă sunt pereţii, pe când la cele pe cadre acesta e reprezentat de stâlpi şi de grinzi.

   În continuare ne vom ocupa de casele cu structuri din zidărie portantă. Cum s-ar defini cel mai simplu acest tip de structură ? Este cea în care pereţii din zidărie portantă (cărămizi) sunt cei care preiau totalitatea solicitărilor (forţelor ) ce acţionează asupra acelei clădiri. Elementele de zidarie folosite, de obicei, sunt de tip blocuri ceramice. Se mai folosesc blocuri de B.C.A. (beton celular autoclavizat) în anumite situaţii, dar nu în zonele seismice. Zidăria este întărită cu sâmburi (stâlpi), centuri si planşee din beton armat.

   Avantajele pentru acest tip de casă ar fi:
      – cel mai răspandit sistem constructiv

     – nu necestita echipamente speciale pentru executie

     – izolare fonică bună datorită grosimii pereţilor

     – manopera „nepretenţioasă”

   Dezavantaje:

     – este foarte dificilă recompartimentarea ulterioară a încăperilor
     – presupune perioade de pauză in execuţie
     – fundaţie costisitoare
     – mulţi stâlpi in zonele seismice

Trebuie făcută menţiunea că atât avantajele cât şi dezavantajele au fost făcute comparativ cu o construcţie ce are structură din cadre de beton armat. Pentru fiecare beneficiar importantă este
varianta ce se potriveşte cel mai mult cu propriile-i aspiraţii, asta însemnând costuri de execuţie mici, manoperă mai puţină, timp de execuţie scurt.

   La alegerea materialelor de construcţie, echipa noastră de profesionişti vă recomandă să nu ascultaţi de sfatul vânzătorilor, prietenilor sau a diferiţilor ,,meşteri’’ care se pricep la toate. Consultaţi un profesionist, chiar dacă vă costă ceva bani în plus, acesta vă demonstrază cu ajutorul calculelor şi a normativelor care este varianta cea mai bună pentru casa dumneavoastră. El răspunde de proiect şi nu sfătuitorii care nu au competenţă în domeniu.

   Proiectele prezentate se pot realiza în mai multe variante constructive a structurii de rezistenţă, în funcţie de opţiunea fiecăruia şi a proiectului ales: din lemn, din zidărie, din beton sau elemente metalice. De asemenea, în funcţie de cerinţele dumneavoastră, proiectele pot suferi modificări.